מאז ומעולם נדרשו בני האדם לעבוד על מנת לפרנס את עצמם. לאורך השנים התפתחו שינויים גדולים בשוק העבודה וחוקי העבודה מנסים להתאים את עצמם למציאות המשתנה. חוקי העבודה הם ברובם חוקים סוציאליים הבאים להגן על העובד הנתפס כחלש אל מול המעסיק. בישראל ישנה מערכת חוקים שלמה העוסקת בדיני עבודה, הנה לכם 5 חוקים שaקיימים בדיני עבודה והם בעלי חשיבות גדולה.
דיני עבודה – מה זה בעצם?
דיני עבודה הם שם כולל לקבוצת חוקים העוסקת בהסדרת יחסי העבדה בישראל, בעיקר עבור ההיבט המשפטי שלהם. החוקים באופן טבעי עוסקים ביחסים שבין עובד למעביד, זכויות וחובות של כל אחד מהצדדים וכן יש להם גם קובץ חוקים העוסק בזכות של העובדים לקיים זכויות חברתיות כגון הזכות לשבות, להתאגד ואחרים. דיני העבודה הם נדבך משמעותי בחיים של רוב אזרחי המדינה העובדים לפרנסתם, הנה דוגמא ל5 חוקים שקיימים בדיני עבודה בישראל.
חוק הגנת השכר
החוק להגנת השכר עוסק כפי שניתן להבין בהסדרת האופן של ביצוע תשלומים לעובד בזכות עבודתו. חשיבותם של חוקים אלו היא גדולה ויש לה משמעות בכך שגם אם חתם עובד על הסכם עבודה שאיננו חוקי, הרי שההסכם המרע עם העובד בטל ואיננו תקף. בין המרכיבים החשובים שבהם נוגע החוק ניתן למצא את הסעיפים הבאים:
- מועדי התשלום המקובלים
- מניעת מצבים של הלנת שכר.
- כלל ניכויי החובה המותרים וכן ניכויי הרשות
- עיקולים ומניעת שכר ונושאים נוספים.
חוק פיצויי פיטורים
חוק פיצויי פיטורים הוא חוק בעל חשיבות גדולה בחוקי העבודה. כפי שיוכל להסביר לכם כל עו"ד דיני עבודה, חוק פיצויי הפיטורים הוא בעל משמעות ומטרתו היא להסדיר את כלל המקרים והתגובות כאשר נדרשים לפטר עובד. בין שלל הסעיפים העוסקים בפיצויי פיטורים נוכל למצא את הנושאים הבאים :
- מתי זכאי עובד לקבל פיצוי בגין פיטורים.
- כיצד ניתן לחשב את גובה הפיצויים.
- מתי יש לשלם פיצויים לעובד גם כאשר זה התפטר ולא פוטר.
- מתי אפשר למנוע מעובד לקבל פיצויים.
חוק שעות עבודה ומנוחה
חוק נוסף השייך לקבוצת חוקי העבודה המתייחסים לזכויות סוציאליות ואוניברסליות הוא חוק שעות עבודה ומנוחה.
- החוק מבקש להגדיר בצורה ברורה מה הן שעות העבודה האפשריות עבור כל עובד בכל יום, שבוע או חודש.
- בנוסף לכל אלו החוק בא להנחות כמה ימי מנוחה מגיעים לעובד במהלך השבוע, החודש והשנה.
- חוק שעות עבודה ומנוחה מגדיר מה התשלום עבור שעות מעבר לשעות עבודה רגילות.
חוק שכר המינימום
אחד החוקים בעלי המשמעות הגדולה ביותר על משק העבודה בישראל הוא חוק שכר המינימום. יש הטוענים שזהו החוק החשוב מכולם. חוק שכר המינימום קובע מה יהיה השכר הנמוך ביותר אותו ניתן לשלם בעבור עבודה. לכל עובד בישראל עומדת הזכות לסרב לעבוד בשכר הנמוך ממה שנקבע כשכר מינימום. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בסכום שכר המינימום. הדבר גורר בעקבותיו עליית שכר ברוב המקרים בכל המשק עקב העובדה שהמדרגה הנמוכה שיפרה את תנאיה, ולמעשה שאר מדרגות השכר מתיישרות בהתאם.
חוק בית הדין לעבודה
בישראל פועל בית דין ייחודי לענייני עבודה, בית הדין לענייני עבודה. הרכב בית המשפט והמבנה שלו מותאם לטפל בסוגיות העולות משוק העבודה. הטוענים בו הם עו"ד דיני עבודה להם ידע נדרש בכלל דיני העבודה. חוק בית הדין לעבודה מגדיר גם את סמכויות בית הדין ולמי הוא כפוף במבנה המשפטי בישראל.