נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול היא עבירה חמורה בכל מדינות העולם ובישראל בפרט. כל אדם אשר ייתפס נוהג בשכרות עלול לעמוד בפני שורה של עונשים, לרבות קנסות, מאסר, ושלילה זמנית או תמידית של רישיון הנהיגה אותו הם מחזיקים. אנחנו כאן כדי להסביר לכם קצת על העונש אשר ניתן על נהיגה תחת השפעת סמים בישראל, כולל סוגי העבירות השונים, ההשלכות האפשריות וכיצד להימנע מחיוב בעבירה זו.
נהיגה תחת השפעת סמים
בישראל, אסור להפעיל רכב מנועי ולבצע נהיגה תחת השפעת סמים אשר פוגעים ביכולות שלכם לנהוג בבטחה ובשקילות הדעת. הוראות החוק מתכוונות הן לשימוש בתרופות מרשם וגם סמים אשר כמובן אינם חוקיים במדינה. אם תיתפסו נוהגים תחת השפעת סמים, תואשמו בנהיגה תחת השפעת חומרים מסוכנים ואתם עלולים לקבל קנסות גבוהים מאד, תקופת מאסר אשר יכולה להגיע למספר חודשים בכלא, והתליית רישיון הנהיגה למשך תקופה ממשוכת.
מידת העונש על נהיגה תחת השפעת סמים
העונש על עבירה תחת השפעת סמים לרוב תהה תלויה בסוג הסם המעורב וברמת הפגיעה. לדוגמה, אם נתפסתם נוהגים בהשפעת מריחואנה, אתם עלולים לעמוד בפני קנס של עד 10,000 ₪, עד שנת מאסר, והתליית רישיון הנהיגה לעד ארבע שנים. אם נתפסתם נוהגים תחת השפעת סם קשה יותר, כמו קוקאין או מתאמפטמין, העונש עלול להיות חמור אף יותר, עם קנסות גבוהים יותר ועונשי מאסר ארוכים יותר.
שימוש בסמים חוקיים
חשוב לציין שגם אם אתם נוטלים תרופות מרשם שנקבעו על ידי רופא, אתם עדיין יכול להיות מואשם בנהיגה תחת השפעת סמים. זאת, ככל שהסמים הרשומים עבורכם פוגעים ביכולת שלכם לנהוג בבטחה. אם אתם נוטלים תרופות מרשם ואינכם בטוחים אם זה בטוח לנהוג בזמן נטילתה, עדיף להתייעץ עם הרופאים או הרוקחים אשר רשמו עבורכם את המרשם.
קצת נתונים על נהיגה תחת השפעת סמים
על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, שימוש בסמים בזמן נהיגה מהווה בעיה משמעותית במדינת ישראל. בשנת 2020, דווח על כמעט 1,000 עבירות נהיגה תחת השפעה של סמים, ונהגים שלקחו סמים היו מעורבים ביותר מ-1,500 תאונות. בנוסף לסיכונים לנהג, נהיגה תחת השפעה של סמים עלולה להוות סכנה גם לשאר משתמשי הדרך, לרבות הולכי רגל ונהגים אחרים.
לסיכום
כדי להימנע מחיוב של נהיגה תחת השפעת סמים, אנחנו ממליצים לכם להימנע מכך באופן מוחלט ולעולם לא לנהוג תחת השפעת סמים. זאת, כאמור, בין אם מדובר בתרופות מרשם או בחומרים לא חוקיים. אם אתם נוטלים תרופות מרשם ואינכם בטוחים אם זה בטוח לנהוג בזמן נטילתה, התייעצו עם הרופא או הרוקח אשר אחראי על מתן הסמים או לחלופין עם עורך דין המתמחה בתחום. לצד זאת, אם אתם מתכננים לצרוך סמים מכל סוג, הקפידו לדאוג לנהג ייעודי או הסעה חלופית ולהימנע מצרות מיותרות.