מגורים בבניין משותף עם דיירים שונים יכולים לגרום למתחים בין השכנים בסיטואציות שונות כמו רעש, חניה, נזילות מים המגיעות מדירת השכן, פלישה
לשטח פרטי ובעיקר נזקי רכוש הנגרמים כתוצאה מנזילה, שיפוץ או שריפה אצל השכנים.
המאמר יפרט כיצד ניתן לקבל הגנה משפטית במקרים כאלו.
מי אחראי על נזקים שנגרמו על ידי השכנים?
ההיגיון אומר שכל פעולה שעושה השכן בביתו והיא פוגעת בבית של שכן אחר ומזיקה לרכושו, אמורה להיות משולמת על ידי הפוגע גם אם הפגיעה לא הייתה במזיד. מדובר על שיפוץ שהשכן עושה בביתו, נזקי צנרת, נזקי מים, נזקי חשמל, הרס בעקבות שריפה ועוד. פגיעה מגורמים חיצוניים יכולה להגיע גם מנזק בבניין עצמו ומקורה לאו דווקא יהיה אצל השכן ולכן לרוב המחלוקת הן על מקור הנזק, האחריות עליו, אופן הטיפול בו, מי משלם וכד'. למרות זאת, לרוב הדירות יש ביטוח מבנה הכולל גם כיסוי על נזקים אצל השכנים כתוצאה מנזקי מים או שריפה ולכן בראש ובראשונה יש להפעיל את חברת הביטוח לטיפול בבעיה.
מה עושים במידה והבית עלה באש?
כשדירת השכן עולה באש כצעד ראשון מן הראוי לסייע לו בעת כיבוי השריפה ולגלות אמפתיה גם אם דירתכם או רכושכם נפגע. לאחר שמבינים מהו סדר הגודל של השריפה ונזקיה חשוב להזכיר לשכן להפעיל את חברת הביטוח ולהמתין בסבלנות שהתיקונים יבוצעו. ביחד עם זאת, במידה ואין לשכן ביטוח או שאינו מתכוון לתקן את הנזק מכיוון שלטענתו דירתו אינה המקור לשריפה, אז נכנסים לסכסוך שיש לפתור אותו. על מנת לא להיגרר לאלימות פיזית או מילולית או לסכסוך מתמשך, מומלץ לפנות למפקח על הבתים המשותפים לסיוע.
כיצד המפקח על הבתים המשותפים יסייע לכם?
תפקידו של המפקח על הבתים המשותפים או בשמו השני מפקח רישום מקרקעין, הוא לפתור סכסוכים בין שכנים מבחינה משפטית. מסמכותו להוציא צווי מניעה, להחליט על גובה הפיצוי ולפתור בצורה מהירה ויעילה את הסכסוך בין השכנים. פניה למפקח על הבתים המשותפים תמנע הליך משפטי רגיל שבדרך כלל נמשך תקופה ארוכה ומותנה בהוצאות כספיות רבות. על אף זאת, כאשר פונים למפקח על הבתים המשותפים מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין לסכסוכי שכנים המתמחה בנזקי שריפה, מים או הצפה בהתאם לסיבת הפגיעה ברכוש. חשוב לדעת שגוף זה מסייע רק לבניינים משותפים בהם מתעוררים סכסוכים בין השכנים לוועד הבית, בינם לבין האחראים על פרויקט תמ"א 38, התאמות לאנשים עם צרכים מיוחדים, סכסוכים בין השכנים לבין עצמם ובפרט נזקי רכוש כתוצאה משריפה או מים. את הפניה יש להגיש למפקח באזור מגוריכם בעזרת עורך דין מקצועי הבקיא בתחום. ניתן למצוא הרחבה בנושא הגשת תביעה אצל המפקח על בתים משותפים באינטרנט.