אחת העבירות החמורות ביותר הקשורות לתאונות דרכים היא עבירת הפקרה בתאונת פגע וברח.
מדובר במצבים בהם אחד המעורבים בתאונה נמלט מהזירה, בין אם בשל פאניקה ובין אם מתוך כוונה פלילית להימנע מענישה.
מה זאת תאונת פגע וברח, מה הן סוגי העבירות ומה רף הענישה הנקבע בחוק? על כך בכתבה הבאה.
תאונת פגע וברח – מה זה אומר?
באופן כללי, כל תאונת דרכים בה הנהג הפוגע נמלט מזירת התאונה ללא השארת פרטים היא תאונת פגע וברח. עם זאת, החוק בישראל מגדיר ענישה מיוחדת על עבירת הפקרה, כאשר עבירה זו מיוחסת רק למקרים בהם התאונה הובילה לנפגעים ולא רק לפגיעה ברכוש. הסיבה לכך היא שבמקרים רבים, הדקות הראשונות לאחר התאונה הן קריטיות להצלת החיים של הנפגעים ולמניעה של פגיעות חמורות. הימלטות של הנהג הפוגע מהזירה יכולה במקרים רבים לעכב מאוד את הגשת הטיפול בנפגעים, ובכך לסכן את חייהם בצורה חמורה. כמו כן, חשוב לדעת שעבירה זו לא חלה על הנהג בלבד אלא גם על נוסעים אחרים שנמצאו איתו ברכב. בנוסף, במקרים בהם למשטרה יש חשד לגבי קיומה של תאונת פגע וברח, נכנסים לשימוש אמצעים טכנולוגיים ואמצעי חקירה מתקדמים על מנת לאתר את הפוגעים ולהביא אותם לדין.
עבירת הפקרה – מה הן המדרגות?
החוק בישראל יצר מספר מדרגות לגבי חומרת עבירת ההפקרה, מתוך הבנה שלא תמיד מדובר במקרים שבהם ניתן לזהות בקלות פגיעה באדם אחר. המדרגה הראשונה היא עבור מקרים בהם לא הייתה ודאות לגבי האפשרות שנפגע אדם בתאונה, ולכן הנהג לא עצר להגיש עזרה. העונש על עבירה זו הוא עד 3 שנות מאסר וכן עונשים תעבורתיים נוספים כמו פסילת רישיון, פסילה על תנאי או קנס. העבירה החמורה יותר היא עבירת הפקרה מתוך מודעות. מדובר על מקרים בהם ניתן להוכיח שהנהג ידע על קיומם של נפגעים בזירה, אך בכל זאת לא עצר על מנת להגיש עזרה. במקרים כאלו העונש הוא עד 7 שנות מאסר. העבירה החמורה ביותר היא הפקרה תוך גרימת חבלה חמורה או מוות, ועניינה במקרים בהם לא הוגשה עזרה לנפגעים, ובסופו של דבר הפגיעה בהם הובילה למותם או לחבלה חמורה. במקרים אלו העונש הוא עד 14 שנות מאסר. בנוסף, העונשים החלים על מי שהיה ברכב אך לא נהג בו הם עד חצי מהעונש שמוטל על הנהג.
תאונת פגע וברח – איך כדאי להתנהל?
בכל מקרה של תאונת דרכים, החוק מחייב את הנהגים המעורבים להישאר בזירה עד להגעת כוחות ההצלה ורשויות אכיפת החוק. בנוסף, אם יש נפגעים – חובה להגיש להם עזרה וכן להזעיק כוחות הצלה. בכל מקרה, מומלץ לאחר תאונת דרכים להתייעץ עם עו"ד תאונות דרכים אשר יוכל לסייע בניהול תיק התביעה וכן לוודא שלא תיקלעו להסתבכויות משפטיות.